Theodor Vasilescu este autorul "Sistemului de Notare Grafică a Dansului"©. Acest sistem oferă posibilităţi optime pentru redarea prin scris a mişcării în cele mai fine detalii şi este deasemeni foarte eficient prin posibilitatea de a sintetiza detaliile prin expresii grafice simple şi uşor de înţeles.

Sistemul de notare grafică a dansului şi-a dovedit eficienţa şi prin faptul că a devenit instrumentul de lucru pentru mulţi cercetători, care au cules şi au publicat în acest sistem culegeri de folclor coregrafic din diferite zone ale României. Rezultatul s-a concretizat în peste 60 de volume. Fiind cunoscut şi folosit deasemenea în alte ţări; acest sistem de notare a dansului a contribuit la stabilirea unei baze de studiu şi documentare pentru specialiştii din domeniul dansului: coregrafi, profesori, pedagogi, instructori,etc.Principiile Notării Grafice şi semne convenţionale de bază

În scriere totul se priveşte de la locul unde se află executantul mişcării, către înainte.

piciorul drept (pas cu piciorul drept)
piciorul stâng (pas cu piciorul stâng)
corpul şi orientarea sa
braţele şi orientarea lor
capul

Membrele sunt împărţite în trei segmente, în funcţie de articulaţiile lor.

Semnele pentru îndoirea articulaţiilor genunchiului, cotului şi degetelor. Aceste semne pot fi folosite şi pentru indicarea anumitor mişcări de închidere, (contracţii) pentru alte fragmente ale corpului (ochi, frunte, etc.).

uşor îndoit (semiflexare)
îndoit la 90°
complet îndoit

La mişcările membrelor din articulaţiile umărului (scapulo-humerală) şi şoldului (coxo-femurală) se foloseşte indicarea amplitudinii mişcării în grade: 15o, 29o, 45o, 90o, 120o, etc. Acelaşi principiu se foloseşte şi la mişcarea maxilarului inferior, a segmentelor trei ale picioarelor şi mâinilor (laba piciorului şi palma).
Exemple:

braţele sunt în poziţie normal, pe lângă corp
mâna dreaptă ridicată spre înainte la 90°, cu cotul uşor îndoit
semiflexiune a ambelor picioare (plié mic)
piciorul drept ridicat în faţă la 90° cu genunchiul complet îndoit

 

"Sistemului de Notare Grafică a Dansului"© a fost publicată in cartea "Folclor Coregrafic Românesc" volumul al doilea, aparuta in 1972 şi poate fi descărcată în format PDF apasând pe pictograma de mai jos. Notarea Grafica