Theodor Vasilescu este coregraf independent, profesor de dans românesc şi de caracter, cercetător de folclor şi de dans tradiţional. S-a născut la Bistriţa, judeţul Bistriţa-Năsăud la 28 octombrie 1932.

Aria sa de activitate cuprinde realizarea de coregrafii şi spectacole din folclorul autohton, sau al altor etnii, la ansambluri din România sau din alte ţări. O parte importantă a activităţilor sale este predarea dansurilor româneşti la cursuri şi workshopuri sau clase de măiestrie şi perfecţionare organizate de grupuri şi societăţi de dansuri internaţionale din România şi din alte ţări / continente, sau de academii de dans din ţară şi din străinătate.

A ţinut cursuri în Europa (Olanda, Germania, Belgia, Norvegia, Suedia, Finlanda, Elveţia, Italia, Spania) în SUA (Stockton Camp, Mainewoods Camp, Mendocino Camp, şi la diferite groupuri în California de Sud şi de Nord, Alaska, New Mexico, Oregon, Minnesota, Texas, Maine, Massachusetts, Pennsylvania, New Jersey, Florida, Virginia, Ohio, Washington DC., New-York), în Japonia, Canada (Quebec, Ontario, Alberta, Saskatchewan) în Hong-Kong şi înTaiwan.

Theodor Vasilescu a realizat coregrafii pentru ansambluri profesioniste de dans: "INTERNATIONAAL FOLKLORISTISCH DANSTHEATER" din AMSTERDAM - Olanda, Ansamblul National de Folclor "LES SORTILEGES" din MONTREAL- CANADA, Ansamblul "VINOK" din EDMONTON - CANADA, Asamblul "AMAN" din Los Angeles- SUA., Ansamblul "BUDLET" din Hong-Kong, ca şi pentru mai multe alte ansambluri de dans din SUA, Norvegia, Olanda, Germania, Spania. Theodor a realizat mari spectacole internaţionale în aer liber ca cel de la " World Folklore Festival" organizat de C.I.O.F.F la "FOLKLORIADA" din Brunssum - Olanda şi cel de la Festivităţile Nilului în Sudan.

În Romania, cele mai cunoscute ansambluri profesioniste de folclor ca "Junii Sibiului", "Doina Gorjului", "Baladele Deltei", "Mureşul", "Transilvania" şi alte numeroase ansambluri folclorice de amatori au în repertoriul curent spectacole şi coregrafii ale lui Theodor Vasilescu.

A fost coregraful şi a condus secţia coregrafică a renumitului Ansamblu Artistic Profesionist "Rapsodia Română". El a fost şi coregraful şi a condus timp de 43 de ani secţia de dans a Ansamblului Folcloric "Cununa Carpaţilor" din Bucureşti.

 

Din 1964 până în 1994 a condus secţia coregrafică a Centrului Naţional pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale. În această funcţie a făcut multe studii şi cercetări de teren, îmbogăţind culegerile de dansuri şi tradiţii. Pentru realizări deosebite în arta coregrafică i s-a acordat titlul de Artist Emerit.

A fost "guest teacher"al Academiei Internaţionale a Dansului din Koln - Germania

A predat mai mulţi ani cursul de caracter şi dans românesc la secţia de coregrafie a Institutului de Teatru şi Film din Bucureşti.

Theodor Vasilescu este preşedintele Asociaţiei Coregrafilor Ansamblurilor Folclorice din România.

Theodor Vasilescu este autorul Sistemului de Notare Grafică a Dansului (©1969). Acest sistem este folosit în mod curent de coregrafi în România pentru culegerile de dans (în acest sistem s-au publicat peste 60 de volume de culegeri de jocuri). Sistemul este folosit şi în alte ţări: Olanda (unde este predat şi la academiile de dans), Suedia, Japonia şi Australia.

Este autorul unei culegeri antologice de dansuri din mai toate zonele ţării, "Folclor coregrafic românesc" (două volume) care este rezultatul mai multor ani de studii şi cercetări.

Este autorul unui sistem de studii de dans de caracter românesc, la bară şi la centru care este folosit în diferite ansambluri din ţară şi din străinătate.

Theodor Vasilescu este inginer, absolvent al Institutului Politehnic din Galaţi din 1956, dar a decis în 1964 să continue "full time", ca profesie, dansul şi cercetarea folclorului.

Cunoaşte şi vorbeşte fluent limbile: franceză, engleză, olandeză, germană şi rusă.